Haití. Un any després

Article publicat al diari Avui el dimarts 12 de gener de 2011

Aquests dies celebrem un trist aniversari. Fa tot just un any un terrible terratrèmol sacsejava Haití, afectant sobretot la seva capital, Port-au-Prince, i produint més de 220.000 morts, més de 2 milions d’afectats, i devastant edificis i infraestructures en el que es pot qualificar com una de les catàstrofes humanitàries més greus dels darrers decennis. S’estima que el terratrèmol va provocar una pèrdua del 120% del PIB haitià, en una economia que ja era de subsistència. Avui dia (un any després!) més d’1 milió i mig de persones no tenen llar i viuen en condicions infrahumanes.

En un article que vaig publicar després del terratrèmol, comentava que durant els primers mesos l’ajuda humanitària i de reconstrucció urgents havien de ser les accions prioritàries. Més enllà d’aquest fet, però, alertava del futur d’Haití com a Estat i com a societat. Si previ al terratrèmol el país estava en una situació molt delicada (és el país més pobre d’Amèrica i de tot l’hemisferi nord), després de la catàstrofe natural la situació social, econòmica i política es podia convertir en encara més dramàtica. Més enllà de l’ajuda humanitària dels governs i ONGs d’arreu del món, Haití necessita un programa coordinat i a llarg termini de la comunitat internacional, sota el lideratge de l’Organització de les Nacions Unides.

Un any després, podem afirmar que la situació ha millorat molt poc, i en alguns aspectes fins i tot ha empitjorat. D’una banda, es calcula que només han estat lliurades el 10% de les ajudes internacionals per a la reconstrucció promeses pels anys 2010/2011 (tot i que per exemple Espanya ha transferit tota l’ajuda d’emergència compromesa). D’altra banda, l’Estat i el govern haitians es troben en una situació de pràctica fallida, amb un procés electoral confús que no permet la més mínima actuació pública amb estabilitat i perspectiva. Finalment, la situació sòcio-sanitària de la població és extrema, agreujada pels brots recents de còlera i la manca de mínimes oportunitats en habitatge i en condicions de treball. Més enllà de l’ajuda humanitària, Haití necessita un programa de reconstrucció i viabilitat coordinat a nivell internacional, i que atengui el que podem anomenar la quàdruple “e”: estabilitat, economia, educació, Estat.

 

En aquest sentit, des de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i la Fundació la Caixa, atenent a la nostra vocació de cooperació pel desenvolupament global, estem endegant un projecte a llarg termini per al reforçament de les institucions i les universitats haitianes. Per a dur-lo a terme esperem col·laborar amb un seguit d’institucions nacionals i d’altres països, tals com els ajuntaments de Barcelona, París i Montreal, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, la Diputació de Barcelona i diverses universitats i organismes de Canadà i els Estats Units, a més de les pròpies institucions i universitats haitianes. La finalitat principal del projecte és donar suport al reforçament de les institucions i les universitats del país, mitjançant activitats de formació i de capacitació professional dels quadres directius i tècnics, i el foment de l’educació universitària. Esperem que aquesta sigui una iniciativa profitosa que, juntament amb moltes d’altres que es puguin concretar en altres àmbits, generi capacitats per reforçar les quatre “Es” per a Haití que s’esmentava amb anterioritat. Sense aquesta perspectiva internacional a llarg termini el país està condemnat a l’abisme i a l’ajut humanitari permanent.

 

Descarrega l'article aquí:

Descarga
AVUI12012011.pdf
Documento Adobe Acrobat 342.7 KB