El paper de les universitats catalanes en el desenvolupament social i econòmic de Catalunya

Article publicat a la revista VIA del Centre d'Estudis Jordi Pujol, n.19, setembre 2012, Josep M. Vilalta

 

En els últims anys, l’interès per conèixer la contribució o els efectes de les institucions universitàries en el desenvolupament socioeconòmic de països i regions ha anat en augment. I és que l’accent en el coneixement i el capital humà esdevé clau per millorar la competitivitat i el progrés de qualsevol societat.

 

El professor Vilalta, coordinador de dos estudis publicats recentment sobre aquesta matèria, analitza la situació de les universitats a Catalunya a partir de diferents dades i indicadors, sense perdre de vista quin ha estat l’impacte que el món universitari català ha produït en quatre grans àmbits, a saber: la formació i el capital humà; la recerca científica; el desenvolupament social i cultural; i la innovació i el progrés econòmic.

 

L’evolució del sistema universitari i de recerca a Catalunya ha estat, en opinió de l’autor, més que positiva, però és evident que hi ha alguns aspectes negatius que s’han de corregir i d’altres a millorar. D’aquí que Vilalta acabi l’article amb un seguit de recomanacions tant per a les administracions com per a la mateixa universitat.

 

Descarrega l'article sencer, aquí:

ArticleRevistaVIA.pdf
Documento Adobe Acrobat 292.1 KB